Verlies zelfwerkzaamheid na letselschade

Veel benadeelden kiezen er al dan niet vrijwillig voor om na een ongeval hulp in te schakelen voor werkzaamheden in en aan de woning en de tuin. Het is goed te weten dat u gemaakte extra onkosten kunt claimen na letselschade.

“In het voorjaar werd mijn man, Joop (70 jaar) op zijn fiets aangereden, hij heeft vier weken met een gebroken heup in het ziekenhuis gelegen. Joop deed thuis altijd de tuin en de klusjes. Door het ongeluk bleef al het tuinwerk liggen en heb ik een hovenier moeten inschakelen. Gelukkig vertelde mijn contactpersoon bij LetselVerhalen mij dat er financiële regeling bestond. Ik kon mijn man geruststellen en toen pas lukte het hem om zich volledig op de revalidatie te richten” - mevrouw Kramer, Terneuzen.

LetselVerhalen helpt u gratis bij het claimen van de kosten aan het huis en in de tuin. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact opnemen

De voordelen van LetselVerhalen

  • Landelijk werkzaam
  • Gratis rechtshulp
  • Goede communicatie
  • Keurmerk letselschade

Wat wordt onder zelfwerkzaamheid verstaan?

“Wie kan het gras voor ons maaien en het onkruid verdelgen? Dat deed ik altijd zelf en mijn vrouw is slecht te been. Mijn zoon kende een thuisklusser maar die moesten wij natuurlijk ook betalen. Met de hulp LetselVerhalen kregen we een financiële compensatie. Dat de tuin nu weer netjes onderhouden bleef, gaf mij rust en dat hielp mij bij mijn herstel” Joop Kramer, Terneuzen

Onder zelfwerkzaamheid vallen de volgende reguliere onderhoudswerkzaamheden:

  • Reparatiewerkzaamheden in en aan de woning
  • Schilder- of behangwerkzaamheden in en aan de woning
  • Tuinonderhoud, inclusief onderhoud van paden, terrassen, schuren en schuttingen

Er bestaat een schadevergoeding voor verrichten van deze werkzaamheden, die ook tegen betaling door anderen (vakmensen) kunnen worden verricht.

Buiten deze richtlijn vallen huishoudelijke activiteiten die standaard voor elk huishouden gelden, zoals:

  • Schoonmaakwerkzaamheden
  • Koken
  • Boodschappen doen
  • Verzorging van (kleine) kinderen

Wanneer u hulp nodig hebt bij deze werkzaamheden, valt dit onder huishoudelijke hulp. Lees meer informatie over huishoudelijke hulp na letselschade.

Eigen woning of huurwoning

Het maakt verschil of de benadeelde een eigen woning of in een huurwoning woont. Wanneer u in een huurwoning woont, mag worden aangenomen dat grote reparatiewerkzaamheden voor rekening van de verhuurder komen. De werkzaamheden in en aan de woning blijven voor huurders in de regel beperkt tot het binnenshuis schilderen, behangen en het af en toe verrichten van kleine werkzaamheden. Bekijk voor meer informatie de Richtlijn Zelfwerkzaamheid.

Normbedragen per jaar

Categorie

Normbedrag vanaf 15-09-2006 schadevergoeding (per jaar)

Normbedrag vanaf 01-01-2010 schadevergoeding (per jaar)

Normbedrag vanaf 01-01-2014 schadevergoeding (per jaar)

Eigen woning

Met tuin – alle onderhoud

€ 1.000

€ 1.080

€ 1.140

Met tuin – weinig onderhoud

€ 500

€  540

€  570

Zonder tuin – alle onderhoud

€ 650

€ 702

€ 741

Zonder tuin – weinig onderhoud

€ 250

€ 270

€ 285

Huurwoning

Met tuin – alle onderhoud

€ 500

€ 540

€ 570

Met tuin – weinig onderhoud

€ 250

€ 270

€ 285

Zonder tuin – alle onderhoud

€ 325

€ 351

€ 371

Zonder tuin – weinig onderhoud

€ 125

€ 135

€ 143

*) Normbedragen zijn gebaseerd op de technische rekenvoorbeelden voor schilderwerk en tuinonderhoud, waarbij is uitgegaan van een twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning.

Er wordt onderscheid gemaakt in de kosten van onderhoud voor een viertal woningtypen:

Woningtype

Omrekenfactor t.a.v. de bedragen in de
schadevergoedingstabel

Vrijstaande woning

1,3

Twee-onder-een-kapwoning of hoekwoning

1

Rijtjeshuis

0,8

Flat of appartement

0,7

LetselVerhalen: uw hulp bij het claimen van letselschade

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u weten of u recht heeft op een letselschadevergoeding? De professionele letselschadejuristen van LetselVerhalen steunen u graag bij uw letselschadezaak en bij het claimen van letselschade. Wij verzorgen het gehele juridische en financiële traject, zodat u zich volledig kunt focussen op uw herstel. Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek maken wij graag een afspraak bij u thuis. U bent ook van harte welkom op ons hoofdkantoor in Breda of op een van onze vestigingen in UtrechtAmsterdamMaastrichtTerneuzen of Hilversum.