Immateriële schade

Bent u psychologisch beschadigd door toedoen van een ander of externe omstandigheden? Dan heeft u immateriële schade opgelopen en mogelijk recht op smartengeld.

Wat is immateriële schade?

Psychologische- en emotionele schade wordt ook wel immateriële schade genoemd. Bij het oplopen van immateriële schade lijdt u aan verdriet, verlies aan levensvreugde of andere psychische klachten. Bij het oplopen van immateriële schade kunt u een schadevergoeding claimen. Dit noemen we smartengeld.

Wat is het verschil tussen immateriële en materiële schade?

Immateriële schade is een vorm van psychologische of emotionele schade. Dit is moeilijk uit te drukken in geld of vermogen. Materiële schade is daarentegen wel uit te drukken in cijfers. Dit is bijvoorbeeld schade aan uw voertuig of woning.

Wat zijn uw mogelijkheden bij immateriële schade?

Bij het oplopen van immateriële schade heeft u recht op een schadevergoeding voor de opgelopen emotionele schade. Dit is een andere vergoeding dan de schadevergoeding die u ontvangt over uw materiële schade. Bij immateriële schade spreken we over smartengeld.

1. Schadevergoeding

Als u schade oploopt door toedoen van iemand anders, heeft u recht op schadevergoeding. Denk hierbij aan kosten zoals uw verzorging na het oplopen van schade, verzorgingsmiddelen en misgelopen inkomsten. Zorg ervoor dat u uw letselschade claimt en laat u gratis ondersteunen door ervaren letselschade juristen.

2. Smartengeld

Daarnaast kunt u smartengeld eisen als vergoeding voor de emotionele schade die u heeft opgelopen door toedoen van de ander. De waarde van het smartengeld is moeilijk te bepalen doordat dit afhankelijk is van het subjectieve lijden van de schadelijder. Twijfelt u of u recht heeft op een emotionele schadevergoeding? Dan raden we u aan om contact op te nemen met een letselschade jurist.

Hoe gaat het vergoeden van immateriële schade in zijn werk?

Het is moeilijk om uw psychologische schade uit te drukken in geld. Gelukkig hebben onze letselschade juristen veel ervaring met het bepalen van een adequaat bedrag voor uw smartengeld. Hierbij houden we rekening met verschillende factoren, zoals:

 • Uw persoonlijke (levens)situatie
 • Letselschade die u al eerder heeft opgelopen
 • Uw leeftijd en fysieke gezondheid
 • De invloed van de schade op uw werk en levenskwaliteit.

Voorbeelden van smartengeld

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor smartengeld? We hebben enkele voorbeelden voor u uitgewerkt:

 • Lichte hersenschudding na fietsongeluk

  Een student heeft een lichte hersenschudding opgelopen door van de fiets te vallen na een aanrijding met een scooter. Door de lichte hersenschudding kan de student een kleine week niet werken bij haar bijbaan en mist ze een belangrijk tentamen. Ze kan tot € 2.000,00 smartengeld claimen.

  € 2.000,00

 • Whiplash na een verkeersongeval

  Een vrouw van 31 heeft tijdens een verkeersongeval whiplash gerelateerde klachten opgelopen. Hierdoor kon ze een aantal weken niet werken en niet meer stijldansen. Ze heeft recht op € 4.000,00 smartengeld.

  € 4.000,00

 • Brandwonden door barbecue

  Een man van 50 jaar loopt brandwonden op door een ongeval met een barbecue. Door het ongeval moet de man een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven en heeft blijvende littekens opgelopen. De man kan een vergoeding voor het smartengeld krijgen van € 10.000,00.

  € 10.000,00

Vul het schadeformulier in voor de beste professionele hulp

Wilt u hulp, advies of begeleiding na het oplopen van immateriële schade door toedoen van iemand anders? Neem dan contact met ons op via de onderstaande buttons.

076-2043188 info@letselverhalen.nl