Bent u de 'Gebeten hond'?

7 April, 2016 12:01

Ik wil jullie informeren over de reële kans op het oplopen van een hondenbeet. En wat je verhaalsmogelijkheden zijn wanneer je dit overkomt. Wist je dat er jaarlijks 150.000 mensen slachtoffers worden van een hondenbeet? Dat zijn ongeveer 3.000 bijtincidenten per week.

Plaats delict: de zeedijk in een rustige plaats van het zuiden van het land

Het  is een mooie zonnige dag en je besluit je hardlooprondje over de zeedijk te lopen. Naast jouzelf zijn er zijn veel mensen mét en zonder hond aan het wandelen. Je loopt op een lekker tempo totdat opeens uit het niets een hond met je mee rent en je ineens in je been bijt. AAUW!

Wat doe je dan? Als er sprake is van een levensbedreigend situatie, contacteer direct de alarmdiensten. Is er geen sprake van een levensbedreigende situatie, spreek de eigenaar aan voor de NAW-gegevens en maak zo mogelijk foto’s. Bezoek zo snel mogelijk een huisarts. Hij verzorgt de wond en onderzoekt of je geen infectie hebt opgelopen.

Wat kan ik verhalen bij letsel?

De kans bestaat dat wanneer je bent gebeten door een hond dat je daardoor tijdelijk of blijvend letsel oploopt. Op de bezitter van de hond rust risicoaansprakelijkheid. Dus wanneer u wordt gebeten door een hond, dan is de bezitter van de hond aansprakelijk. Dit is terug te lezen in artikel 6:179 Burgerlijk Wetboek. Uit het artikel blijkt dat er een bezitter van de hond moet zijn en dat het dier diegene moet zijn die schade heeft aangericht.

De bezitter van de hond moet aansprakelijk gesteld worden en wanneer de aansprakelijkheid is erkend, dan heb je recht op een schadevergoeding. Aan welke soorten schade kan je zoal denken? Allereerst de medische kosten en eventueel je eigen risico bij je zorgverzekeraar. Daarnaast kan je voor de huishoudelijke hulp een vergoeding krijgen. Denk ook aan inkomstenderving en studiekostenvergoeding. Tot slot kunt u recht hebben op smartengeld. Smartengeld is een tegemoetkoming in geld voor de geleden immateriële schade die iemand heeft ondervonden. Een compensatie voor het verdriet en gederfde levensvreugde.

Kosteloze belangenbehartiging

LetselVerhalen neemt uw zaak gratis in behandeling. Voor u zijn er aan de behandeling door LetselVerhalen geen kosten verbonden. LetselVerhalen zorgt ervoor dat u een maximale vergoeding voor uw letselschade ontvangt.

Bent u gebeten door een hond? Neem dan contact op met mij via c.kuijk@letselverhalen.nl of bel 0900-1114888 (lokaal tarief) voor een gratis afspraak.

Mijn tip

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hondenbezitter: houd uw hond(je) aangelijnd wanneer u gaat wandelen. Een ongelukje zit in een klein hoekje.

Carmen Kuijk
Junior letselschade jurist Letselverhalen
www.letselverhalen.nl 

Over Letselverhalen

Letselverhalen is dé belangenbehartiger in letselschades, werkzaam in geheel Nederland. Geconfronteerd worden met letselschade is ingrijpend. Letselverhalen luistert naar u, in de wetenschap dat ieder letselverhaal uniek is. Onze medewerkers begrijpen uw situatie, en weten hoe belangrijk het is dat u wordt erkend in hetgeen u heeft meegemaakt. Dat met zorg en aandacht uw schade wordt vergoed, en uw blik weer op de toekomst kan worden gericht. Opleven na letselschade.