Letselschade door dieren

Heeft u letselschade opgelopen door een dier? In veel gevallen ziet u het niet direct aankomen, maar toch kan het gebeuren dat een dier, met of zonder opzet, schade veroorzaakt. LetselVerhalen helpt u kosteloos de schade te claimen waar u recht op heeft.

  • Gratis juridische hulp bij ongeval door dieren
  • We komen bij u langs, zodat het u minder tijd en moeite kost
  • Vast contactpersoon die altijd op de hoogte is van uw zaak
  • Hulp bij het claimen van een hoogst mogelijke schadevergoeding

Vertel ons vrijblijvend uw verhaal en we gaan direct voor u aan de slag. We helpen u graag bij het claimen van de hoogst mogelijke schadevergoeding, zodat u zich kunt richten op uw herstel.

Gratis letselschade claimen Bel 076-2043188

De meeste letselschadegevallen door dieren hebben te maken met honden en paarden. Lees er meer over op onze website:

Wie is aansprakelijk bij letselschade door een dier?

Meestal is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de opgelopen schade. We spreken hier van risicoaansprakelijkheid, ook wel beschreven in artikel 179 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat beschreven dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de aangerichte schade. In sommige gevallen is het mogelijk om hiervan af te wijken, maar dan gaat het om opzet of eigen schuld, zoals een inbreker die wordt gebeten door een hond in het huis.

Wie is aansprakelijk als de eigenaar onbekend is?

Heeft u schade opgelopen door een dier waarvan de eigenaar onbekend is, bijvoorbeeld omdat het dier is weggerend na het ongeval of omdat hij geen rechtmatige eigenaar heeft? Dan is het niet mogelijk om de letselschade door een dier te claimen, aangezien u niemand aansprakelijk kunt stellen.

Twijfelt u over de aansprakelijkheid bij uw letselschadezaak? Neem dan vooral contact met ons op. We denken graag met u mee en kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Eigen schuld

Het is mogelijk dat uit het onderzoek blijkt dat u zelf ook voor een deel aansprakelijk bent. We spreken dan van eigen schuld. Dit zien we vaak bij letselschade door paarden. Het is namelijk een risico om op een paard te zitten en paard te rijden. U kunt tot 50% medeschuld toegerekend krijgen. In dat geval krijgt u 50% van de totale schade vergoed.

Alleen mogelijk bij sprake van eigen energie van het dier

Het is alleen mogelijk om een letselschadevergoeding te claimen onder de noemer ‘Letselschade door dieren’, als de schade is toegebracht door eigen energie van het dier. We noemen dit ook wel het onberekenbare gedrag van een dier.

Eigen energie van het dier

Een aantal voorbeelden van een dier dat schade veroorzaakt door onberekenbaar gedrag, zijn:

  • Een hond springt (bijvoorbeeld uit enthousiasme) tegen een persoon aan, waardoor de persoon op de grond valt.
  • Een hond bijt een persoon, zonder enige reden.
  • Een paard schopt onverwachts tegen een persoon aan.
  • Een persoon valt onverwachts van een paard af, door toedoen van het paard.
  • Een kat rent onverwachts de straat op en veroorzaakt een verkeersongeval.

Ongeval niet door het onberekenbare gedrag van het dier

Het is ook mogelijk dat er schade ontstaat zonder dat er sprake is van het onberekenbare gedrag van het dier. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een dier brengt een ziekte over.
  • De eigenaar van een dier hitst hem op tot bijten.
  • Een berijder stuurt zijn paard een bepaalde richting op, waardoor schade ontstaat.

Het is niet dus niet mogelijk om letselschade door dieren te claimen als er geen sprake is van het onberekenbare gedrag van het dier. In de meeste gevallen is het dan wel mogelijk om de eigenaar, of zoals in het laatste voorbeeld, de berijder aansprakelijk te stellen.

Schadeposten

Na uw ongeval met het dier krijgt u mogelijk te maken met diverse schadeposten waar u letselschade voor claimt. Een aantal daarvan zijn:

Tips voor een succesvolle claim

Om uw kans op een succesvolle schadeclaim voor letselschade door een dier te vergroten, is het verstandig om met het volgende rekening te houden:

  • Probeer zo snel mogelijk de persoonsgegevens en verzekeringsgegevens van de eigenaar te noteren.
  • Noteer de gegevens van eventuele getuigen.
  • Maak foto’s van uw wonden en breng een bezoek aan de huisarts, zodat ook hij of zij de schade direct kan vaststellen.
  • Schakel de politie in als de eigenaar niet mee wil werken.

Hulp van LetselVerhalen

LetselVerhalen staat voor u klaar als u letselschade heeft opgelopen door een dier. We doen ons best om de hoogst mogelijke schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij. Daarnaast begeleiden we u tijdens het hele proces, zodat u op de hoogte blijft van de voortgang.

Neem contact met ons op voor meer informatie over het claimen van letselschade of om te zien of we u kunnen helpen bij uw letselschadezaak. Voor afspraken bent u welkom in een van onze vestigingen, maar kunnen we u ook thuis bezoeken. Bel ons via 076 204 3188 of vul ons contactformulier in.

Uw naam*
Uw e-mailadres *
Telefoonnummer
Neem contact met mij op: *
Onderwerp
Bericht *